ROMÂNIA ÎN RELAŢIILE INTERNAŢIONALE(1856-1914)
          In a doua jumatate a secolului ,statutul international al Principatelor se modifica.Rusia continua sa vizeze zona balcanica,dar Anglia si Franta apreciau ca un stat roman puternic,la gurile Dunarii,va stavili aceasta tendinta.Din acest motiv,dupa ce au invins Rusia in Razboiul Crimeii(1853-1856),cele doua puteri au favorizat Unirea Principatelor si au impus Rusiei sa retrocedeze Moldovei sudul Basarabiei,in 1856.
          Prin tratatul de la Paris(1856),Principatele scapau de protectoratul rus,impus in 1829,ramaneau in continuare sub suzeranitatea Portii,dar beneficiau de protectia colectiva a marilor puteri.Acest nou statut constituia un mare progres.Unirea,instaurarea monarhiei constitutionale in 1866 si recunoasterea ei de catre Turcia contribuie in mod decisiv la intarirea autonomiei statului roman.
         Independenta(1877-1878)
          De la mijlocul secolului al XIX-lea legaturile Principatelor Romane cu Poarta au devenit simbolice.Dependenta fata de Turcia se concretiza in obligativitatea de a plati un tribut anual si in interdictia de a stabili intelegeri diplomatice si economice cu alte state.Acest lucru reprezenta insa o piedica pentru modernizarea si intarirea relatiilor cu tarile europene,motiv pentru care romanii vor solicita independenta.
          Repartitia "problemei orientale",o data cu rascoalele antiotomane din Balcani,a creat ocazia pe care o astepta Romania in vederea obtinerii independentei.Cand Rusia va porni un nou razboi impotriva turcilor,Romania i se va alatura.La 9 mai 1877,Parlamentul proclama independenta tarii.
          Romania s-a angajat din plin in razboi si a contribuit,pe masura fortelor sale,la victoria Rusiei impotriva Imperiului Otoman.Romanii vor fi foarte mandrii de aceasta contributie militara,care a costat mii de victime,deoarece doreau sa arate ca si-au castigat independenta prin fortele proprii.
         Congresul de Pace de la Berlin(1878) a recunoscut independenta Romaniei.Ea a fost conditionata de acordarea cetateniei noului stat si locuitorilor sai necrestini,in special evrei,care pana atunci nu beneficiau de acest drept.Congresul hotara revenirea in cadrul Rusiei a sudului Basarabiei,acordand Romaniei,in schimb Dobrogea.
         Dupa numeroase demersuri diplomatice si dupa satisfacerea conditiilor puse de puterile europene,acestea au recunoscut independenta de stat a Romaniei.Pe plan intern,acest lucru a creat conditiile necesare intaririi regimului politic si accelerarii modernizarii.Pe plan extern,Romania devenea o tara suverana,cu drepturi depline in relatiile internationale.
         Politica externa dupa 1878
          Ca un semn al prestigiului si al noului statut juridic international al statului roman,in anul 1881 Parlamentul adopta proiectul de lege care prevedea ca Romania sa ia titlul de rege.Domnitorul ei,Carol I,primeste pentru sine si pentru mostenitorii sai titlul de rege al Romaniei.La inceputul secolului al XX-lea,conflictele din Balcani au dus la izbucnirea a doua noi razboaie in aceasta regiune.In 1913,Romania a intervenit si ea in al Doilea Razboi Balcanic,impotriva Bulgariei,anexand regiunea din sudul Dobrogei,numita Cadrilater.
          In acesti ani,Romania se va indeparta tot mai mult de alianta ei cu Austro-Ungaria si Germania ,apropiindu-se de Rusia,Franta si Anglia.Aceasta noua orientare a politicii externe ii va permite sa obtina in 1918,dupa Primul Razboi Mondial,teritoriile locuite de romani din Austro-Ungaria.

         Romania dupa 1878
          In secolul al XX-lea,spatiul balcanic a cunoscut numeroase modificari de frontiera.Pe teritoriile ocupate anterior de Imperiul Otoman la sudul Dunarii se constituie state independente.
                  -Cronica razboiului din Balcani(1877-1878):
                  -1875:rascoala antiotomana in Bosnia si Hertegovina;
                  -1876:rascoala antiotomana in Bulgaria;
                  -ianuarie 1877:conventie secreta ruso-austro-ungara prin care Rusia obtine neutralitatea Austro-Ungariei;
                  -aprilie 1877:conventie romano-rusa privind tranzitul trupelor rusesti prin Romania;
                  -9 mai 1877:proclamarea independentei Romaniei;
                  -iunie 1877:armata rusa forteaza trecerea Dunarii;
                  -iulie 1877:rusii solicita cooperarea armatei romane;
                  -august 1877-ianuarie 1878:lupte grele purtate de romani si rusi la Plevna,Smardan,Vidin;
                  -iulie 1878:Congresul de Pace de la Berlin recunoaste independenta Romaniei.

Intrarea armatei române în
Dobrogea după congresul
de la Berlin